€ 29,95 Incl. btw

Dit 'Dokter Pest' masker is een iconisch Venetiaans masker voor gemaskerd en gekostumeerd bal masqué, gala feest en Carnaval. Natuurlijk kan dit masker ook voor Halloween worden gebruikt.

Op voorraad
EAN Code:
8720094160276

Dokter Pest: Een masker met een verhaal

Dit iconische Venetiaanse ontwerp met lange neus zelden verkrijgbaar in Nederland.
Het masker is handgemaakt en mooi gevormd met een lange snavel. Daarbij zijn de originele kleuren gebruikt. Voor welke gelegenheid dit masker ook is, je maakt altijd een indrukwekkende indruk. 

De Pestmeester
Het masker is geïnspireerd door het middeleeuwse beroep 'Pestmeester' welke zijn oorsprong vond in Italië. Een pestmeester was een door de plaatselijke overheid aangestelde functionaris die pestlijders verzorgde. Hij deed vooral dienst in tijden van epidemieën.

De pest, ook wel Zwarte Dood genoemd, is een ziekte die van de 14e tot de 19e eeuw in Europa veelvuldig voorkwam en enorme aantallen slachtoffers maakte. In eerste instantie werden de zieken door gewone artsen behandeld, maar tegen de ziekte was geen kruid gewassen. Er werden in sommige jaren zoveel mensen ziek dat men speciale pestmeesters aanstelde. Deze pestmeesters waren vooral actief als zich een epidemie voordeed. Het was niet eenvoudig om pestmeesters te vinden, niet veel mensen waren bereid om voor een karig loon hun leven in de waagschaal te stellen.

Zieken isoleren
De pestmeesters bezochten de zieken om te zien of ze getroffen waren door de pest. Hun taak was vooral de pestlijders te isoleren, zodat ze anderen niet konden besmetten. Dat besmetting plaatsvond door middel van de vlooien van de zwarte rat, wist men toen nog niet. De behandelingen van de pestmeesters stelden meestal niet veel voor.


Masker als bescherming tegen de Pest
Een pestmeester wordt soms afgebeeld in speciale bescherming biedende kleding die bestond uit een hoed, een masker met ogen van glas, een houten stok (om zieken die te dicht bij kwamen weg te duwen), grote leren handschoenen, lange leren laarzen en een lange gewaxte cape. Het pinguïnachtige masker zou gevuld zijn geweest met kruiden en specerijen om de lucht te zuiveren omdat men dacht dat de pest zich door de lucht verspreidde. Hoewel builenpestbesmetting van mens tot mens niet mogelijk is (tenzij door een vlo), kan de kleding de pestmeesters wel beschermd hebben - de volledige bedekking zorgde er immers ook voor dat vlooien niet op de pestmeester konden springen, door deze bedekking konden ook de besmette mensen de pestmeester aanraken zonder dat hij besmet zou worden. Bij andere varianten, zoals longpest, is besmetting door middel van hoesten of niezen wel mogelijk, maar ook daar kan de kleding enige bescherming hebben geboden. Het is echter niet zeker of deze uitmonstering werkelijk gedragen is. Het zou ook kunnen gaan om een satirische weergave van een figuur uit de commedia dell'arte. Van voor 1600 zijn er geen beschrijvingen of afbeeldingen van bekend.

 

  

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x